Predstavljen zbornik Podplješivički graničari

Dana 14. ožujka 2018., u 19,00 sati je u Narodnoj knjižnici Otočac gačanskoj javnosti bio predstavljen zbornika radova Podplješivički graničari. Zbornik su predstavili Želimir Prša, predsjednik Udruge bivše općine Zavalje i urednik zbornika te prof. Petar Bagarić, tajnik Udruge bivše općine Zavalje.

U zanimljivom i sadržajnom predstavljanju publika je mnogo toga mogla čuti kako se politika poigravala s tim prekoplješivičkim krajem, koji je u vrijeme Vojne krajine, odnosno Austro-ugarske Monarhije pripadao hrvatskomu korpusu, a u vrijeme Kraljevine Jugoslavije i socijalističke Jugoslavije otrgnut i pripojen Bosni i Hercegovini. A upravo ta bivša općina Zavalje je kulturološki pripada hrvatskom prostoru još i danas, predstavljači su posebno naglasili vezu Zavalja s Otočcem, odnosno nekadašnjom Otočkom pukovnijom. Prostor Zavalja i okolnih sela još uvijek pripada Riječkoj metropoliji, danas Gospićko-senjskoj biskupiji.

Kako su kazali predsjednik i tajnik Podplješivičkih graničara (koji su za svoj amblem uzeli poznati motiv Otočanera – pripadnika Otočke pukovnije), u narednom razdoblju priprema se simpozij i izdavanje zbornika koji će obuhvatiti nešto širi prostor, od Gračaca, Lapca pa sve do Cetingrada, dakle prostor nekadašnjeg kordona prema Turskom Carstvu.

Izvor: GlasGacke, MK